• Mayıs 1, 2024

SCHENGEN VİZESİ

Schengen vizesi…. Hepimizin korkulu rüyası

Özetle adını Avrupa Birliği Üyelerinin 1985 yılında imzaladığı sözleşmeden almıştır, daha doğrusu sözleşmenin imzalandığı Lüksemburg’un bir kasabası olan SCHENGEN kasabasından almıştır. Sözleşmede üye ülkelerin kendi sınırları içerisinde kontrolleri kaldırmışlar ,sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar koymuşlardır.Böylelikle bu sözleşmeye imza atan ülkeler ortak bir alan yani Schengen bölgesinioluşturmuşlardır. Üye ülkeler haricinde bir ülke pasaportuna sahip kişiler Schengen bölgesine giriş yapabilmek için SCHENGEN VİZESİ olarak adlandırılan ortak vizeyi almaları gerekmektedir. Bazı üye olmayan ülkelerde özel şartlar doğrultusunda Schengen vizesi olmadan bu ülke topraklarına girişyapabilmektedirler.

 

Schengen bölgesi ülkeleri:

Avusturya Belçika Çek Cumh. Danimarka Estonya Finlandiya Fransa Almanya Yunanistan Macaristan İzlanda İtalya Letonya Liechtenstein Litvanya Lüksemburg Malta Hollanda Norveç Polonya Portekiz Slovakya Slovenya İspanya İsveç İsviçre

 

İsviçre, Norveç, Lihtenştayn ve İzlanda Schengen Anlaşmasına dahil olarak anlaşmayı uygulasa da Avrupa Birliği’ne üye değildir.

Schengen Bölgesinin dışındaki diğer altı Avrupa Birliği’ne Üye Ülke ise BK, İrlanda, Kıbrıs, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’dır. AB üyesi olan Kıbrıs henüz tam olarak Schengen Bölgesi üyesi değildir. Üye ülke ve Schengen alanının mevcut üyeleri arasındaki sınır kontrolleri, AB konseyi sınır kontrollerinin kaldırılması için gerekli koşullara karar verene kadar devam ettirilmelidir.Ancak Kıbrıs, Schengen vizesini ve AB üyesi ülkelerin oturma izinlerini 5 günü geçmeyen bir geçiş amacıyla kullanılan ulusal vize ile eşdeğer görmektedir.

Monako, Andora, San Marino Prenslikleri ve Vatikan da Schengen vizesi olanların hiçbir resmi uygulamaya tabi tutulmadan topraklarına girmesine müsaade etmektedir.

Schengen vize sistemi, Schengen ülkeleri arasında güvenlik ve adalet sistemlerinin etkileşim halinde olması ilkesine dayalıdır. Üye ülkeler VIS adındaki ortak bilgi ağına sahiptir. Bu sayede bölgeye giriş izni için başvuru yapan diğer ülke vatandaşlarına ait geçmiş Schengen bölgesi seyahat bilgilerini kontrol edebilmektedirler.

Geçerli vizeye sahip kişiler, Schengen ülkeleri arasında herhangi ek bir izin belgesi gerektirmeden seyahat edebilirler.

Schengen vizesi ,yukarıda adları geçen ülkelerin konsolosluklarından ve bu konsoloslukların yetkili olarak atadıkları başvuru merkezlerinden alınmaktadır. Nekadar da bu vizenin adı ortak olarak Schengen olarak geçsede ,ülkeden ülkeye vize şartları,evrak kriterleri, başvuru şekilleri ve hatta başvuru ücretleri değişkenlik göstermektedir.

 

Vize işlemleri ile ilgili ülkelere göre tüm detayları o ülkelerin adı ile yazdığım yazılarda bulabilirsiniz

Schengen Vizesi alması gereken Uluslar

Schengen Anlaşmasına taraf olmayıp vatandaşları AB Üyesi Ülkelere seyahat ederken vize almak zorunda olan ülkelerin listesi 539/2001 sayılı Yönetmelik (AT) ile düzenlenip 2414/2001, 453/2003, 1932/2006, 1244/2009, 1091/2010 ve 1211/2010 sayılı Yönetmeliklere (AT) göre değiştirilmiştir; bu ülkeler:

AFGANİSTAN GRENADA FİLİPİNLER
ARNAVUTLUK (*) GİNE KATAR
CEZAYİR GİNE BİSAV RUSYA
ANGOLA GUYANA RUANDA
ERMENİSTAN HAİTİ SAMOA
AZERBAYCAN HİNDİSTAN SAO TOME & PRİNCİPE
BAHREYN ENDONEZYA SUUDİ ARABİSTAN
BANGLADEŞ İRAN SENEGAL
BELARUS IRAK SIRBİSTAN
BELİZE JAMAİKA SİERRA LEONE
BENİN ÜRDÜN SOLOMON ADALARI
BUTAN KAZAKİSTAN SOMALİ
BOLİVYA KENYA GÜNEY AFRİKA
BOSNA-HERSEK (*) KİRİBATİ SRİ LANKA
BOTSVANA KUVEYT ST LUCIAST VINCENT ve GRENADİNLER
BURKİNA FASO KIRGIZİSTAN SUDAN
BURMA/MYANMAR LAOS SURİNAM
BURUNDİ LÜBNAN SWAZİLAND
KAMBOÇYA LESOTO SURİYE
KAMERUN LİBERYA TACİKİSTAN
CAPE VERDE LİBYA TANZANYA
ORTA AFRİKA CUM. MADAGASKAR TAYLAND
ÇAD MALAVI TOGO
ÇİN MALDİVLER TONGA
KOLOMBİYA MALİ TRINDAD ve TOBAGO
KOMOROLAR MARŞAL ADALARI TUNUS
KONGO MORİTANYA TÜRKİYE
FİLDİŞİ SAHİLİ MİKRONEZYA TÜRKMENİSTAN
KÜBA MOLDOVA TUVALU
KONGO DEM. CUM. MOĞOLİSTAN UGANDA
CİBUTİ KARADAĞ (*) UKRAYNA
DOMİNİK FAS BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
DOMİNİK CUMHURİYETİ MOZAMBİK ÖZBEKİSTAN
EKVADOR NAMİBYA VANUATU
MISIR NAURU VİETNAM
EKVATOR GİNESİ NEPAL YEMEN
ERİTREA NİJER ZAMBİYA
ETİYOPYA NİJERYA ZİMBABVE
FİJİ KUZEY KORE
MEYC (*) UMMAN
GABON PAKİSTAN
GAMBİYA PALAU
GÜRCİSTAN PAPUA YENİ GİNE
GANA PERU

 

İyi Seyahatler,

TARIK KESKIN

Read Previous

VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER

Read Next

YUNANİSTAN VİZESİ

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.