• Nisan 18, 2024

PASAPORT

Pasaportun tanımını ulusal kimlik belgesi olarak yapabiliriz,
Pasaport  yabancı bir ülkeye gideceğimizde ,o ülkeye girişte yetkili kişilere ibraz edeceğimiz uluslararası bir kimlik belgesidir,
Ülkemizde şuan çipli pasaport olarak isimlendirilen pasaportlar uluslar arası geçerliliği kabul edilmiş yeni nesil pasaport olup biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet gibi kişisel verilerin içerisinde yer alan çipe kaydedilmesi sonuçu oluşturulmuştur.
Türkiye’de 4 çeşit pasaport türü mevcut.

1. Bordo pasaport (Umumi Pasaport)
2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) 

3. Gri pasaport (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)
4. Siyah pasaport (Diplomatik Pasaport)

Pasaport alımı için izlenecek yol haritası şu şekildedir,

Öncelikle  randevu alınması gerekli,

Randevunuzu https://epasaport.egm.gov.tr/ adresinden kısa bir form doldurarak ,sizin için uygun olan herhangi bir emniyet şubesinden alabilirsiniz,

bu randevuya aşağıdaki belgeler ile giderek işlemler yapılmalı

1-Varsa eski pasaportunuz yanınızda olmalı
2-Pasaport için çekilmiş 2 adet resim
3-Nufus cüzdanı orjinali
4-Pasaport Harç ve Defter bedelini yatırdığınız banka dekontları
5-18 altı çocuklar için anne ve babadan noterden muvafakatname orjinali

Bu evrakları randevuda ilgili görevliye teslim ederken parmak izi vereceksiniz,
işlemler tamamlandığında Emniyet pasaportunuzu PTT kanalı ile o an sizin bildirdiğiniz adrese ulaştıracaktır.

18 yaş altı çocuklar için alınacak pasaport için  anne ve babanın müracaatta her ikisinin de bulunması gerekli,

18 yaş altı çocuklar için en fazla 5 yıllık pasaport düzenlenmektedir

 

Türkiye Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 AY 120,1  TL 94  TL 214,1   TL
1 YIL 175,5  TL 94  TL 269,5   TL
2 YIL 286,4  TL 94  TL 380,4   TL
3 YIL 406,7  TL 94  TL 500,7   TL
4 – 10 YIL 573,1  TL 94  TL 667,1   TL

 

PASAPORT TÜRLERİ

1. BORDO PASAPORT (Umumi Pasaport)

Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler.

 

 

 

 

 

2. YEŞİL PASAPORT (Hususi Pasaport) 

Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir. İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir. Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı (yetim maaşı) bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde hususi pasaport verilebilecektir.. HUSUSİ PASAPORT İŞLEMLERİ YURTİÇİNDE SADECE İL EMNİYET MÜDÜRLÜKLERİNDEN YAPILMAKTADIR.

 

3. GRİ PASAPORT (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)

Hizmet Pasaportları, Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere altı aydan az olmamak kaydıyla görevinin müddetince verilir. Hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilir.

 

 

 

4. KIRMIZI PASAPORT  (Diplomatik Pasaport)

 

Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına,Valilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına, Büyükelçilik unvanı almış olanlar ile, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir. Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli diplomatik pasaport verilir. Diplomatik pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.

 

 

 

TARIK KESKIN

Read Previous

SORU & CEVAP

Read Next

PASAPORT GEÇERLİLİK SÜRESİ

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.