ALTYAZI
Pasaport, yurt dışına herhangi bir sebepten ötürü yolculuk yapmak isteyen kişilerin almak zorunda olup, uğraştığı ve nasıl alındığını merak ettiği bir belgedir. Bu belgeye sahip olmayan kişiler gerekli evrakları toplayarak ilgili kurumlara başvuru yapmaları halinde sahip olabilirler. Aynı zamanda yıpranmış, parçalanmış, tarihi geçmiş belgeler geçerliliğini kaybetmektedir. Dolayısıyla bu belgenin seyahat öncesinde yenilenmesi gerekmektedir. Var olan belgenizin süresinin uzatılması da mümkün değildir, tekrar yeniden bu belge için başvuru yapılması gerekmektedir. Bu belgeyi her yenileyişinizde belgenin numarası da değişmektedir. Belgenin kayıp ya da çalınma gibi durumlarında yurt içinde iseniz en yakın başvuru merkezine giderek durumu bildirmelisiniz, yurt dışında iseniz dış temsilciliğe durumu bildirmelisiniz. Aksi takdirde zayi olan bu belge sahtecilik gibi cezai yaptırımı bulunan suç eylemlerinde kullanılabilmektedir.
Randevu nasıl alınır, harç ve defter ücretleri 2020 yılında ne kadar oldu, hangi tür için başvuru yapılmalı ve başvuru için gerekli belgeler nelerdir? Bu belgeye sahip olmak aslında çok kolay sadece doğru adımlar atılmalıdır. Günümüzde bu belge biometrik hale getirilmiştir. İkinci nesil e-pasaport olarak da adlandırılmaktadır. İçerisinde çip (yonga) bulunan, makinada okutulabilen, yüksek güvenlikli ve dayanıklı olan elektronik pasaporttur. Bu pasaport türüne 02.04.2018’den itibaren üretilmeye ve verilmeye başlanmıştır. İşlemler daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Aynı zamanda bu belgenin çıkartılması sürecinde verilen takip numarası ile internet ortamından belgenin durumu takip edilebilmektedir. Diplomatik pasaport (siyah), hususi damgalı pasaport (yeşil), hizmet damgalı pasaport (gri), umuma mahsus pasaport (bordo), geçici pasaport (pembe) ve yabancılara mahsus olmak üzere altı çeşit vardır. Ancak kişisel isteğe göre değil kişinin durumuna yönelik bu altı çeşitten biri seçilip verilmektedir. Eğer üst düzey bir kamu çalışanı,belirli bir ihracat gelirine sahip bir işveren değilseniz umuma mahsus pasaport (bordo) pasaport alabiliyorsunuz. İstisnai durumlarda kişinin çift belgeye sahip olabilmesi mümkündür.
Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
- Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)
- Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil)
- Hizmet Damgalı Pasaport (Gri)
- Diplomatik Pasaport (Siyah) (Dış işleri Bakanlığınca verilmektedir)
- Geçici Pasaport (Pembe) (Dış Temsilciliklerce verilmektedir)
- Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilmektedir)
Yukarıda bahsettiğimiz üzere toplam 6 tip pasaport bulunmaktadır. Bu pasaport çeşitleri kişisel isteğe göre değil kişinin durumuna yönelik verilmektedir. Eğer üst düzey bir kamu çalışanı, belirli bir ihracat gelirine sahip bir işveren değilseniz ya da yukarıdaki özel durumlardan birine sahip değilseniz umuma mahsus pasaport (bordo) pasaport alabiliyorsunuz. Bir kişi en fazla iki pasaport sahibi olabilir.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru, yaş ayrımı gözetmeksizin şahsen yapılması gerekir. Ancak 18 yaşından küçükler başvuruya anne ve babaları ile gitmeleri gerekmektedir. Anne ve babaları ile gidemeyecek olan 18 yaşından küçük T.C. vatandaşaları ise muvafakatname ile başvuruya gitmeleri gerekmektedir. Öncelikle pasaport harcı; telefon, banka, vergi dairesi, internet yada PTT şubelerinden yatırılıp, https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa sitesi üzerinden yada ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden randevunuzu almanız gerekiyor. Daha sonra, randevu aldığınız Nüfus Müdürlüğü’ne randevu saatinizde gerekli evraklar ile gidip başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru sonunda verilen numara ile belgenin takibi internetten yapılabilmektedir
Pasaport Başvurusu için Gerekli Evraklar
Umuma Mahsus Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi.
- Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf.
- Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname.
- Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir.)
- Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
- Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
Hususi Damgalı Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi.
- Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf.
- Çalışan kamu görevlileri, ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu,
- “Emeklilik veya çekilme nedenleri ile görevinden ayrılanlar için bir defaya mahsus kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı (Bu belgeyi kişiler son görev yaptıkları kurumlarından almaları gerekmektedir.)”
- Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları için; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınan durumlarını gösterir resmi yazı.
- Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname.
- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için; “Öğrenci Belgesi” (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.)
- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu”
- Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
- Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hususi damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)
Hizmet Damgalı Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi.
- Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf.
- Hizmet damgalı pasaport talep formu.
- Kamu görevlisi olmayanlar için talep formu ile birlikte görev onayı.
- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için; “Öğrenci Belgesi” (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hak sahibinin pasaport süresi dikkate alınarak hizmet damgalı pasaport verilir.)
- Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu”
- Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname.
- Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
- Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hizmet damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)
Geçici Pasaport Nedir?
Türk vatandaşlarının ülkemize veya yerleşik olduğu ülkeye dönüşüne teminen dış temsilciliklerce bir defaya mahsus düzenlenen pasaporttur.
2020 Pasaport Defter ve Harç Ücretleri
Pasaport süreleri en az 6 ay en fazla 10 yıl oluyor ve talep ettiğiniz süreye göre pasaport harçları ise değişiklik gösteriyor. Harç ödemelerinizi http://ivd.gib.gov.tr sitesi üzerinden Harç ve değerli kağıt ödeme butonuna tıklayıp açılan ekrandan Pasaport harcı ödeme‘ye tıklayarak, Ptt şubeleri yada bankalardan yapabilirsiniz. 25 yaşını aşmamış öğrenciler, sadece defter bedeli ödeyerek harçsız pasaport alabilirler.
Fiyatlar 2020 yılına aittir ve günceldir.
Süre | Harç | Defter | Toplam |
---|---|---|---|
6 Ay | 208,30 TL | 160,00 TL | 368,30 TL |
1 Yıl | 304,40 TL | 160,00 TL | 464,40 TL |
2 Yıl | 497,00 TL | 160,00 TL | 657,00 TL |
3 Yıl | 705,90 TL | 160,00 TL | 865,90 TL |
4 – 10 Yıl | 994,80 TL | 160,00 TL | 1154,80 TL |
**Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.
Harçsız Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Kimlere Düzenlenmektedir?
- Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış öğrencilere.
- Yabancı memleketlere öğrenim için gideceklere.
- Uçuş Ekibi Personeline.
- Kültürel, ticari veya sosyal bir fayda için veya yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek isteyen ve Milli Eğitim Bakanlığının izni ile yurtdışına gidenlere.
- Spor, gezi, kültürel, ticari ve sosyal bir menfaat için Rektörlük, Dekanlık, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü izni ile yurtdışına gidenlere verilir.